- ISO; International Organization for Standardization' un kısa yazılışıdır, yani uluslararası standardizasyon örgütünün oluşturduğu bir kalite yönetim standardıdır. iso 9001 standartları (iso belgesi) ise ilgili kuruluşun ürün veya hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir yönetim sistemine uygun olarak sevk ve idare edilen bir yönetim anlayışının sonucunda ortaya konduğu ve dolayısı ile kuruluşun ürün ve hizmet kalitesinin sürekliliğinin sağlanabileceğinin bir güvencesini belirler. ISO 9001 kalite belgesi ise etkin bir kalite yönetim sistemini tanımlayan bir standarttır. Kuruluş iso 9001 standardı şartlarını sağladığında iso belgesini alabilir. Kuruluşun ürün ve hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir standarda uygun olarak üretildiğini iso belgesinin olması gösterir. Standart merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde yer alan ve 90'dan fazla ülkenin üye olduğu Uluslararası standardizasyon Örgütü (International Organization For Standardization–ISO) tarafından geliştirilmiştir. Belgelendirme şirketlerini yetkilendirme yetkisi üye ülkelerin akreditasyon kurullarına verilmiştir. Türkiye'deki iso belgesi için akreditasyon yetkisi TÜRKAK'a verilmiştir. Farklı ülkelerde veya bölgelerde benzer teknolojiler için geliştirilen farklı standartlar zaman zaman "ticaret için teknik engel" olarak kullanılmaktadır. İşte ISO' nun günümüzdeki en önemli işlevi ISO 9001 kalite yönetim standartları ve diğer ürün standartları gibi uluslararası kabul görmüş standartlar hazırlayarak ticaretin önündeki bu tip teknik engelleri ortadan kaldırmaktır.
- ISO Belgesi (ISO 9001) ilgili standart şartlarının işletme içerisinde sağlanması ve bağımsız belgelendirme firması tarafından bu durumun doğrulanması neticesinde elde edilen bir kalite yönetim sistemi belgesidir. ISO 9001 standardı her sektör ve her işletmeyi kapsayacak şekilde belirlenmiştir. ISO 9001 eğitimi alındıktan sonra, ISO Belgesi almak isteyen işletme, içinde bulunduğu sektörün özelliklerini dikkate alarak standardın maddelerini karşılamak zorundadır. ISO 9001 standardı bir işletmenin müşteri ilişkileri, satın alma faaliyetleri, insan kaynakları, üretim veya hizmet sunumu departmanlarında asgari uyulması gereken şartları ortaya koyar.
ISO Belgesi Nedir?
ISO 9001 Belgesi Almak İçin Hangi Belgeler Gerekli?
- İmza Sirküleri (Şirket Yetkilisi)
- Vergi Levhası
- Oda Sicil Kaydı
- SGK Hizmet Listesi
- Kuruluş Gazetesi
- Adres veya Ünvan Değişikliği varsa son gazete
- Gıda Firmaları için İşletme Kayıt Belgesi
İSO 9001 Belgesi ve Diğer Belgelerin Belgelendirme Maliyeti için Devlet Desteği Varmıdır?
- TÜRKAK akrediteli belgelerde şirketiniz KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve güncel ise bulunduğunuz ile göre %50-%70 oranın da destek alabilirsiniz.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?
-
Yönetim sistemi belgelerinde belgelendirme periyodu 3 yıldır.
1. yıl ilk Belgelendirmenin yapıldığı yıldır.
2. yıl 1. gözetim (ara denetim) yapılır.
3. yıl 2. gözetim (ara denetim) yapılır.
3 yıllık belgelendirme periyodu bittikten sonra yeniden belgelendirme yapılarak tekrar 3 yıllık periyoda başlanır.
Unutmayın, Belgelerin 1 ve 2. gözetimleri için yıllık belge kullanım harçlarını ödemeniz gerekmektedir.
İso 9001 Belgesi Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
-
İlk defa iso 9001 belgesi alacak İşletmelerin en çok merak ettiği soruların başında "iso 9001 nasıl alınır" ve "iso 9001 belgesi almak" için gerekli şartlar nelerdir. soruları gelmektedir.
-
ISO Belgesi (ISO 9001) ilgili standart şartlarının işletme içerisinde sağlanması ve bağımsız belgelendirme firması tarafından bu durumun doğrulanması neticesinde elde edilen bir kalite yönetim sistemi belgesidir. ISO 9001 standardı her sektör ve her işletmeyi kapsayacak şekilde belirlenmiştir. ISO 9001 eğitimi alındıktan sonra, ISO Belgesi almak isteyen işletme, içinde bulunduğu sektörün özelliklerini dikkate alarak standardın maddelerini karşılamak zorundadır. ISO 9001 standardı bir işletmenin müşteri ilişkileri, satın alma faaliyetleri, insan kaynakları, üretim veya hizmet sunumu departmanlarında asgari uyulması gereken şartları ortaya koyar.